Kliniska studier

Kliniska prövningar är en viktig del av läkemedelsutvecklingen och syftar till att undersöka säkerhet och effekt hos både nya och befintliga läkemedel samt även medicinteknik. Läkemedelsakademin arrangerar årligen ett flertal kurser, utbildningar och temadagar samt erbjuder kurser online.

Kurspaket

Introduktion till kliniska studier - premiumpaket

Ett kurspaket med 6 kurser inom kliniska prövningar som ger en gedigen introduktion till området. Genom att välja paketet får du 25 % rabatt jämfört med att köpa kurserna separat. Uppfyller TransCelerates minimikriterier för ICH E6 GCP-utbildning.

Information och bokning

Grundläggande kurser

Grundkurs i klinisk läkemedelsprövning och GCP

Klinisk läkemedelsprövning – grundkurs

Grundkursen ger en helhetsbild av arbetet med kliniska läkemedelsprövningar. Du får en introduktion till regelverket och grunderna i Good Clinical Practice, GCP. Uppfyller TransCelerates minimikriterier för ICH E6 GCP-utbildning.

Information och bokning
Kliniska prövningar och gcp (good clinical practice) medicinteknik

Kliniska prövningar av medicintekniska produkter och GCP

En kurs som ger inblick i kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Den täcker grunderna i GCP enligt ISO 14155:2020, andra regelverk, praktiska råd kring ansökan/anmälan samt förväntningar i en inspektion.

Information och bokning

Missa inga nyheter

Anmäl dig till nyhetsbrevet inom kliniska studier.
Här får du utbildningsförslag, inspiration och nyheter inom området – direkt till din inkorg.

 

Prenumerera

E-kurser i klinisk prövning

GCP och klinisk prövning – från studiestart till avslut

En e-kurs som går igenom hur en klinisk prövning genomförs på ett prövningsställe och hur Good Clinical Practice, GCP, tillämpas i de olika momenten. Uppfyller TransCelerates minimikriterier för ICH E6 GCP-utbildning. Finns på svenska och engelska.

Information och bokning

GCP för prövare

En e-kurs om Good Clinical Practice, GCP, som täcker grunderna i prövarens ansvar vid kliniska läkemedelsprövningar. Riktad till prövare och delegerad personal på prövningsställen. Uppfyller TransCelerates minimikriterier för ICH E6 GCP-utbildning.

Information och bokning

Påbyggnadskurser i klinisk prövning

Monitorering av prövarinitierade studier

En kurs om monitorering av kliniska prövningar där prövaren är sponsor. Kursen ger grundläggande kunskaper om hur du som monitor förbereder, startar, monitorerar och avslutar en prövning.

Information och bokning

Design och statistisk analys av kliniska prövningar

En kurs om studiedesign, statistisk analys och tolkningar av resultat från kliniska prövningar av läkemedel och medicintekniska produkter. Kursen behandlar terminologi, samt protokoll, genomförande och rapport utifrån ett tillämpat statistiskt perspektiv.

Information och bokning

Kvalitetssäkring av digitala verktyg i kliniska läkemedelsprövningar

En kurs om digitalisering av kliniska prövningar och sponsors ansvar för kvalitetssäkring av datoriserade system. Riktad till dig som behöver kunskap om kraven, deras tillämpning och nödvändig dokumentation.

Information och bokning
Hitta rätt kurs inom kliniska studier, medicinteknik och hälso- och sjukvård
Behöver du hjälp att välja kurs eller vill skapa en anpassad utbildning? Kontakta vår utbildningsledare Samira Blombäck.

Vad är kliniska studier?

Kliniska studier, eller kliniska prövningar, är en kritisk fas i utvecklingen av läkemedel och medicintekniska produkter. Dessa studier genomförs för att fastställa säkerhet och effektivitet hos nya behandlingar eller för att utvärdera förbättringar i befintliga produkter. Kliniska prövningar sker i flera faser, från tidiga säkerhetsstudier (fas 1) till omfattande effektstudier (fas 3) och långsiktiga uppföljningar (fas 4). Varje fas har sin specifika roll i läkemedelsutvecklingen och måste utföras enligt strikta riktlinjer för att säkerställa att data som genereras är tillförlitliga och uppfyller regulatoriska krav.

För att genomföra kliniska studier krävs ett tvärvetenskapligt samarbete mellan flera olika professioner, tex forskare, kliniska läkare, forskningssjuksköterskor/annan forskningsstödjande personal, biostatistiker och datamanager. Det krävs också en djup förståelse för GCP (Good Clinical Practice), en internationell standard för etiska och vetenskapliga kvalitetskrav som måste följas i alla kliniska prövningar där människor deltar. Vidare måste kliniska prövningar hantera en mängd utmaningar som patientrekrytering, datainsamling, säkerhetsövervakning och regulatoriska krav, vilket gör att de kräver noggrann planering och genomförande.

Läkemedelsakademin erbjuder kurser inom flera aspekter av kliniska prövningar. Våra kurser riktar sig både till nybörjare och erfarna professionella inom området och inkluderar både lärarledda och online-alternativ som ger goda möjligheter att anpassa lärandet efter dina behov.

 

Boosta din karriär eller var med och påverka

Arbetar du med läkemedel eller medicinteknik är Apotekarsocieteten föreningen för dig.

Apotekarsocieteten ger dig ett nätverk och en plattform för kunskapsutbyte. Via Apotekarsocieteten kan du också påverka i ett större sammanhang.

 

Apotekarsocietetens hemsida