Vår historia

Med rötter ända från 1700-talet och siktet in i framtiden.

På 1700-talet utbildades apotekarna lokalt på apoteken. Man började som lärling i tonåren och efter många års hårt arbete avlades examen. I Stockholm inför Collegium Medicum och utanför storstaden hos provinsial- eller stadsläkaren. Att standarden på elevutbildningen kunde variera var naturligt. Apotekare Plagemann fick därför på 1800-talet i uppdrag att skapa en standardiserad farmaceutisk utbildning. Idén slog rot och ett av Apotekarsocietetens huvudsyften blev att ”för ynglingar som ägnade sig åt apotekaryrket” stifta och driva en läroanstalt för undervisning i chemi, pharmaci, materia medica, naturalhistoria, latin och tyska. Ända till 1923 undervisades eleverna i kvarteret vid Wallingatan, där Läkemedelsakademin och Apotekarsocieteten ligger än idag.

1953 bildades Studienämnden som en del av Apotekarsocieteten. Målsättningen var att alla farmaceuter skulle utvecklas professionellt och få tillgång till nya kunskaper och utveckling från Sverige och omvärlden.

Idag heter vi Läkemedelsakademin och vänder oss till ännu flera. Alla som arbetar med läkemedel och medicinteknik kan hitta en utbildning hos oss. Vi fortsätter att skapa möjligheter för professionell utveckling och att vara en mötesplats där viktiga diskussioner och erfarenhetsutbyten sker.